MicrosoftTeams-image (16)

Google Analytics 4 waarom overstappen

 Auteur: MixCom

Google Analytics is niet meer weg te denken in de marketingwereld.  Maar wat is het nu precies en wat zijn daar de veranderingen in? 

Google Universal Analytics (UA) is een tool waarmee je bezoekers, statistieken en conversies kan meten, maar deze komt te vervallen per 1 juli 2023. Hiervoor in de plaats komt een nieuwe variant genaamd Google Analytics 4.  

Maar hoe update ik naar Google Analytics 4? Wat zijn de veranderingen? Is het nuttig? Wat gebeurt er met mijn oude gegevens? In dit artikel lees je wat de nieuwe updates zijn en wat GA4 kan betekenen voor jouw onderneming.

Inhoudsopgave

Wat is Google Analytics

Laten we bij het begin beginnen: Wat is Google Analytics? Dit is een gratis software tool vanuit Google. Deze tool biedt vrijwel alle activiteiten die op je website of app gebeuren.

Denk aan de aantal bezoekers op je website, vanaf welke pagina zij af haken en welke pagina het meest bezocht is. Alles is terug te vinden doormiddel van Google Analytics.

Doormiddel van deze data kunnen bedrijfsanalyses worden ontwikkeld en onderbouwd. Google Analytics biedt ook aan om conversies te meten. Enkele voorbeelden hiervan zijn, een aanmelding op een vacature, een aanmelding op de nieuwsbrief of aankoop op een product. Dit is een basis punt voor nieuwe marketing inzichten en ideeën.

Voordelen Google Analytics 4

Google Analytics 4 is een nieuw en verbeterede variant, die UA overbodig maakt. Deze tool biedt net wat meer mogelijkheden dan Google Universal.

1. Geautomatiseerde inzichten

In deze nieuwe versie is sterk focus gelegd op gebruiksgemak en geautomatiseerde inzichten. Dit kan mogelijk gemaakt worden doordat Google Analytics gebruik maakt van machine learning.  
 
Het programma leert zichzelf dus steeds ontwikkelen waardoor hij geautomatiseerde inzichten kan aanbieden.  
 
Zo kan hij bijvoorbeeld toekomstige gedrag van websitebezoekers voorspellen. Dit kan enorm helpen bij het maken van nieuwe marketingstrategieën.

MicrosoftTeams-image (17)

2. Session based naar event driven model

In de nieuwe GA4 is een nieuw datamodel ontwikkeld. Dit is deels gedaan vanwege de privacy. Wij zijn er steeds gevoeliger voor en willen zekerheid hebben dat onze gegevens op een correcte manier worden gebruikt.  
 
GA4 werkt daarom met een nieuw data systeem. Eerder was dit session based datamodel, nu gaat het werken volgens het Event driven datamodel.  
 
In GA4 wordt elke gebeurtenis op je website of app bestempeld met een event_name parameter. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat we de bezoekers statistieken inzichtelijk hebben.

3. Crossplatform

Tegenwoordig wordt een customer journey op het internet steeds complexer om te achterhalen.

Mensen zoeken bijvoorbeeld eerst informatie op hun telefoon, bijvoorbeeld naar het beste sportmerk. Na het werk op de bank met een biertje zoeken zij verder op hun tablet. Paar dagen later hebben ze er even over na kunnen denken en bestellen zij het gekozen product.

Aangezien het op steeds verschillende apparaten gebeurt is het lastig deze reis te achterhalen doormiddel van data. In UA was dit niet mogelijk. In GA4 is het nu mogelijk een Cross device rapport inzicht te krijgen

Hierin staat vermeld hoe touch points sessies en interacties van de gebruiker met elkaar verbonden zijn. Dit is nu mogelijk vanwege het nieuwe Event driven datamodel. Hierdoor kan je de gebruiker beter leren begrijpen in hun specifieke customer journey, wat zorgt dat je beter op hun wensen kan in spelen. En dat is natuurlijk super waardevol!

Waarom je nu moet overstappen naar Google Analytics 4

Google Universal stopt in juli 2023, dat klinkt misschien nog ver weg. Toch is het is nu al belangrijk om over te stappen. De reden hiervoor is omdat het helaas niet mogelijk is vorige data uit UA mee te nemen naar GA4.

Je kunt geen bedrijfsanalyses maken zonder deze data, een gat in je data voorkomen is daarom dus een hoge prioriteit.

Geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je graag verder. Vraag hieronder vrijblijvend een adviesgesprek op. Dan gaan we samen bekijken wat voor inzichten Google Analytics 4 jouw business kan geven.

Hulp nodig?
Vul onderstaande formulier in voor een gratis en vrijblijvend advies gesprek